Chicago

Chicago eller som det ibland kallas ”Chicken”, är ett väldigt populärt kortspel som länge varit en stadig medlem av de klassiska sällskapsspelen. Helt enkelt ett spel som många spelat och spelar med familj och vänner. Något som är lite spännande med detta spel är att det faktiskt är en pokervariant från början. Tänker man på det så är det egentligen ganska häpnadsväckande att det med tiden blivit ett så folkligt, älskat och rumsrent spel. För att spela behöver man en vanlig kortlek med 52 kort och gärna papper och penna för att kunna hålla koll på poängen.

Precis som med alla andra spel av den här typen, spel som spelats i generationer och över hela landet, så finns det delade meningar om vilka regler som gäller och hur man räknar poängen i Chicago. Alltså är den version som vi presenterar här inte nödvändigtvis den som du eller dina vänner/släktingar har spelat efter tidigare. Här på redaktionen har vi letat och letat men inte lyckats hitta och verifiera någon ”officiell” version av regler och poängräkning som ska gälla. Så den vi presenterar är den som de flesta av oss kunde känna igen oss i, håll till godo!

Spelet sätter igång!

En omgång Chicago går att spela med mellan 2 och 4 personer. Ska man vara fler är det bra att ha en kortlek till att blanda in så att det blir lite mer spänning. Spelet börjar med att den som ger blandar kortleken och sedan delar ut fem kort var till alla deltagare. Nu har du din starthand, med den ska du nu försöka få en bra kombination, en bra pokerhand helt enkelt och du får lov att byta två gånger i ett spel. När alla har fått sin första hand så slänger man helt enkelt de kort man inte vill ha och sparar dem man vill skapa sin hand med. Sedan delar den som ger ut nya kort och då får man samma antal som man slängt så att man återigen har fem kort på hand. Skulle det vara så att någon spelare bara slänger ett kort så kan hen välja att få det öppet när nya kort ska delas ut. Då säger man ”ett öppet” och den som ger visar det översta kortet i leken så att alla kan se. Om spelaren vill ha det så tar man det och om inte så säger man nej och får då ett nytt kort som man inte får välja bort och som man får dolt.

När de nya korten i bytet delas ut så är det även viktigt att man går rätt ordning. Alltså ska den som ger dela ut nya kort medsols och börja med den spelare som sitter till vänster om hen. Allt för att det ska bli så rättvist som möjligt. När alla spelare nu har fem kort på hand så ska var och en tillkännage om hen har ”något”. Detta något är såklart en pokerhand, en kombination, ja något som ger poäng helt enkelt. Så om en spelare har par och ingen annan har något får den spelaren den poängen. Skulle det vara så att två eller flera spelare har par så måste dem även berätta om det är ett par över eller under 10. Det måste helt enkelt avgöras vem som ska få poängen och den som har högst värde på sitt par får poängen. Samma sak gäller för andra kombinationer som till exempel kåk och så vidare. Så den som efter första bytet har den kombination av kort som ger högst poäng får också poängen. Nu är det dags för nästa byte, man slänger de kort man inte vill ha och får sedan nya, även nu har man chans att enbart byta ut ett kort. Man kan även säga att man är nöjd och då varken slänger man eller får några nya kort på hand.

Säg Chicago!

När dessa två byten är det dags att spela ut sina kort. Detta är ytterligare ett sätt att samla poäng på utöver den hand man har. Det är även nu man har chansen att säga Chicago. Sitter du på en hand med höga kort i flera färger eller helt enkelt en hand med samma färg på alla kort och har över 15 poäng har du nu möjlighet att säga Chicago innan utspelet. Lyckas du sedan att ta alla stick så får du 15 poäng om inte så förlorar du 15 poäng. Nu börjar utspelet, den spelare som sitter först efter den som ger börjar med att lägga ut ett av sina kort. Nästa på tur måste följa färg och det gäller att vara den som har högst kort inom den färgen. Har man det så får man börja nästa runda och har då en fördel mot de andra spelarna. När alla fem kort är utspelade så får den som lyckas ta sista sticket, om inte någon sagt eller fått Chicago så klart, poäng för det. Sedan kollar man vem som hade bäst pokerhand och den spelare som har det får poäng för den handen. Så fortsätter man spela nästa runda och nästa tills att någon fått 51 poäng sammanlagt och dessutom lyckats vinna ett utspel. När man hamnar på 42 poäng eller över så ligger man på köpstopp och det betyder att man inte längre får lov att vara med på bytena utan måste spela med den hand man får på given.

Poängräkning i Chicago

  • Ett par – 1 poäng
  • Två par – 2 poäng
  • Triss – 3 poäng
  • Fyrtal – 4 poäng
  • Stege – 5 poäng
  • Kåk – 6 poäng
  • Färg – 7 poäng
  • Vinna utspelet – 5 poäng
  • Chicago – 15 poäng