Korthistoria

Det allra första spelkortet som tillverkades tror kommer från Central Asien. Historien berättar att kineserna ville byta ut dominobrickor i trä och elfenben till dominobrickor i papper för att enklare kunna blanda och ge ut. Så var det första spelkortet fött och man beräknar att det var på 1100-talet.

Det var på 1370-talet som spelkorten kom till Europa och i början använde man sig av tarotkort. Eftersom att de första spelkorten var handmålade så var det bara de väldigt rika som hade råd med dem. Bland annat så hade kungen av Frankrike egna specialkort som han låtit målas upp enbart för honom. Något som kan vara roligt att veta är att de första spelkorten hade en rund form och inte den rektangulära som vi har idag, den kom först senare. Det var på 1500-talet då tryckkonsten uppfanns och man kunde börja producera dem i större utsträckning. Det var även då de klassiska kortsymbolerna som vi har idag kom till, Hjärter kung fick representera Charlemagne, Ruter kung var Julius Ceasar, Klöver kung var Alexander den store och Spader kung var ingen mindre än Kung David från bibeln.

Det var alltså nu som korten fick sin rektangulära form och började tryckas men det var inte förrän under 1800-talet som spelkort började användas för att spela om pengar – hasardspel. Under åren och tiden däremellan så har spelkorten både varit förbjudna, tillåtna, bannlysta och populära, av och för stat och kyrka. Ett tag var de lika populära innanför som utanför klostermurarna. Det finns ett flertal kända historier om hur man använde spelkort för att avslöja sammansvärjningar inom politiken och annat rävspel.

Men när korten började användas till hasardspel under 1800-talet så fick både kyrkan och staten nog, spelkorten blev bannlysta och fortsatte att vara det in på 1900-talet. Så varför är det just 52 kort i en kortlek då? Jo svaret är faktiskt så enkelt att det är för att det finns 52 veckor på ett år. Den kortlek som man använder här i Sverige kallas för en Fransk/Engelsk lek och det är den typ av kortlek som används mest i hela världen. Den kortlek som kostat mest pengar någonsin blev såld på en auktion 1983 i London. Den kostade hela 90 000 pund och var målad av en flamländare för hand. Det var Metropolitan museum of art i New York som köpte den, vill man beskåda underverket så finns den att se där fortfarande.