Sällskapsspel

Plump

Du har säkert hört talas om kortspelet Plump någon gång, ett spel som länge varit ett av de mer folkkära kortspelen i Sverige. Här gäller det att innan spelet börjar gissa hur många stick man ska ta, alltså hur mycket poäng man kommer att få i den rundan. Lyckas man så får man poäng, lyckas man inte så får man en ”plump”. Precis som med alla andra kortspel av denna typ som man spelar som sällskapsspel så finns det flera olika versioner av reglerna och hur man spelar. Det beror på var i landet man är uppvuxen, vilka man spelat med, när man lärde sig spela det med mera vidare man kommer att tycka vår version är den rätta. Oavsett vilken version man spelat så kan man nog hålla med om att Plump är ett riktigt roligt kortspel som passar utmärkt en regnig hösteftermiddag för hela familjen.

För att spela så måste man vara minst två spelare och man behöver en vanlig spelkortlek med 52 kort samt penna och papper för att kunna föra spelprotokoll. Spelprotokollet ritar man upp innan man börjar spela och då är det enklast att lodrätt till höger skriva tal från tio och ner till ett, ett tal på varje rad. Sedan gör man kolumner och skriver namnen på deltagarna överst vågrätt. På så sätt kan man enkelt hålla reda på stick, poäng och plump.

Spelet sätter igång!

Nu gäller ett par enkla saker som man måste hålla i huvudet. Först och främst måste man alltid följa färg när man lägger ut kort. Har man inte något kort på hand i den färg som gäller så är det bara att lägga ett lågt kort i någon färg man har. Innan en runda börjar så måste alltså alla spelare säga hur många stick man tror att man kommer att ta. För att ta ett stick så gäller det att spela ut det högsta kortet inom den färg som gäller för tillfället. Tar man inte det antal stick man sagt så får man en plump istället för poäng.

I den första rundan delar den som ger ut 10 kort till varje spelare. Nu ska man i tur och ordning gissa hur många stick man kommer att ta och den som sitter efter den som ger börjar. I första rundan kan man då gissa på allt mellan 10 och 0. Det enda man måste tänka på är att antalet stick aldrig får gå jämnt ut. Det innebär att om ni är tre spelare och är på första rundan och den första gissar på 6 och den andra på fyra så får inte den tredje säga noll för då blir det tio jämnt. När alla har sagt hur många stick man ska ta så skrivs det upp under namnen på raden tio i spelprotokollet. När man sedan spelat klart första rundan så kollar man vilka som tagit rätt antal gissade stick och inte. Dem som lyckats får en etta framför den siffran i protokollet och den eller dem som misslyckats får en plump på den raden. Så är det dags för nästa runda, nu spelar man med 9 kort och det går till precis likadant som den föregående rundan. På detta sätt fortsätter man tills ni är nere på raden där det står en etta och ni ska spela med ett kort var. När korten delats ut får ingen av er titta på kortet utan ni räknar gemensamt till tre och sätter sedan upp kortet i pannan. Sedan, genom att titta på de andras kort gissar man i tur och ordning på om man kommer att ta ett stick eller inte. När ni är klara med denna sista runda så räknar man ihop poängen i protokollet och den spelare som har högst poäng är också den som vinner.

Chicago

Chicago eller som det ibland kallas ”Chicken”, är ett väldigt populärt kortspel som länge varit en stadig medlem av de klassiska sällskapsspelen. Helt enkelt ett spel som många spelat och spelar med familj och vänner. Något som är lite spännande med detta spel är att det faktiskt är en pokervariant från början. Tänker man på det så är det egentligen ganska häpnadsväckande att det med tiden blivit ett så folkligt, älskat och rumsrent spel. För att spela behöver man en vanlig kortlek med 52 kort och gärna papper och penna för att kunna hålla koll på poängen.

Precis som med alla andra spel av den här typen, spel som spelats i generationer och över hela landet, så finns det delade meningar om vilka regler som gäller och hur man räknar poängen i Chicago. Alltså är den version som vi presenterar här inte nödvändigtvis den som du eller dina vänner/släktingar har spelat efter tidigare. Här på redaktionen har vi letat och letat men inte lyckats hitta och verifiera någon ”officiell” version av regler och poängräkning som ska gälla. Så den vi presenterar är den som de flesta av oss kunde känna igen oss i, håll till godo!

Spelet sätter igång!

En omgång Chicago går att spela med mellan 2 och 4 personer. Ska man vara fler är det bra att ha en kortlek till att blanda in så att det blir lite mer spänning. Spelet börjar med att den som ger blandar kortleken och sedan delar ut fem kort var till alla deltagare. Nu har du din starthand, med den ska du nu försöka få en bra kombination, en bra pokerhand helt enkelt och du får lov att byta två gånger i ett spel. När alla har fått sin första hand så slänger man helt enkelt de kort man inte vill ha och sparar dem man vill skapa sin hand med. Sedan delar den som ger ut nya kort och då får man samma antal som man slängt så att man återigen har fem kort på hand. Skulle det vara så att någon spelare bara slänger ett kort så kan hen välja att få det öppet när nya kort ska delas ut. Då säger man ”ett öppet” och den som ger visar det översta kortet i leken så att alla kan se. Om spelaren vill ha det så tar man det och om inte så säger man nej och får då ett nytt kort som man inte får välja bort och som man får dolt.

När de nya korten i bytet delas ut så är det även viktigt att man går rätt ordning. Alltså ska den som ger dela ut nya kort medsols och börja med den spelare som sitter till vänster om hen. Allt för att det ska bli så rättvist som möjligt. När alla spelare nu har fem kort på hand så ska var och en tillkännage om hen har ”något”. Detta något är såklart en pokerhand, en kombination, ja något som ger poäng helt enkelt. Så om en spelare har par och ingen annan har något får den spelaren den poängen. Skulle det vara så att två eller flera spelare har par så måste dem även berätta om det är ett par över eller under 10. Det måste helt enkelt avgöras vem som ska få poängen och den som har högst värde på sitt par får poängen. Samma sak gäller för andra kombinationer som till exempel kåk och så vidare. Så den som efter första bytet har den kombination av kort som ger högst poäng får också poängen. Nu är det dags för nästa byte, man slänger de kort man inte vill ha och får sedan nya, även nu har man chans att enbart byta ut ett kort. Man kan även säga att man är nöjd och då varken slänger man eller får några nya kort på hand.

Säg Chicago!

När dessa två byten är det dags att spela ut sina kort. Detta är ytterligare ett sätt att samla poäng på utöver den hand man har. Det är även nu man har chansen att säga Chicago. Sitter du på en hand med höga kort i flera färger eller helt enkelt en hand med samma färg på alla kort och har över 15 poäng har du nu möjlighet att säga Chicago innan utspelet. Lyckas du sedan att ta alla stick så får du 15 poäng om inte så förlorar du 15 poäng. Nu börjar utspelet, den spelare som sitter först efter den som ger börjar med att lägga ut ett av sina kort. Nästa på tur måste följa färg och det gäller att vara den som har högst kort inom den färgen. Har man det så får man börja nästa runda och har då en fördel mot de andra spelarna. När alla fem kort är utspelade så får den som lyckas ta sista sticket, om inte någon sagt eller fått Chicago så klart, poäng för det. Sedan kollar man vem som hade bäst pokerhand och den spelare som har det får poäng för den handen. Så fortsätter man spela nästa runda och nästa tills att någon fått 51 poäng sammanlagt och dessutom lyckats vinna ett utspel. När man hamnar på 42 poäng eller över så ligger man på köpstopp och det betyder att man inte längre får lov att vara med på bytena utan måste spela med den hand man får på given.

Poängräkning i Chicago

  • Ett par – 1 poäng
  • Två par – 2 poäng
  • Triss – 3 poäng
  • Fyrtal – 4 poäng
  • Stege – 5 poäng
  • Kåk – 6 poäng
  • Färg – 7 poäng
  • Vinna utspelet – 5 poäng
  • Chicago – 15 poäng

Vändtia

Detta kortspel kallas även för Spansk skitgubbe och ibland även för enbart Skitgubbe, det senare är egentligen felaktigt. Vändtia är ett kortspel där man kan vara mellan 2 och 8 deltagare och det enda man behöver är en vanlig kortlek.

Spelet börjar med att alla spelare får tre kort var som delas ut med framsidan neråt på bordet, ovanpå dessa lägger man sedan tre kort till med framsidan uppåt. Sedan får varje spelare tre kort var på hand att spela med. Innan man sätter igång på riktigt får nu varje spelare chansen att byta kort mellan handen och dem som ligger med framsida uppåt på bordet. Man kan även lägga ner kort på sina högar om dem har samma valör. Det bästa är att spara på ess, tvåor och tior, om man lägger ner på motståndares högar så rekommenderar vi inte att det handlar om några klädda kort. För att vinna i Vändtia så gäller det att vara den som först blir av med alla sina kort inklusive dem på bordet.

Så sätter första rundan igång, det börjar med att den spelare som har en tre lägger den på bordet med framsidan upp. Man ska alltid ha tre kort på hand så länge som det är möjligt och därför tar man alltid upp kort när man lagt så att man har det. Sedan är det nästa spelares tur och man spelar medsols, det gäller för nästa att lägga ett lika högt kort eller högre. Om man har flera av samma valör kan man lägga dem samtidigt. Det går att vända bort högen om man har fyra av samma valör eller en tia. Då lägger man bort den högen och börjar om på en ny hög. En tia kan man lägga på vilken valör som helst och leken vänds bort, därav namnet Vändtia. Skulle det vara så att man inte har ett kort som är högre eller lika som det föregående spelaren lagt så får man ta ett ”chanskort” från leken. Om det inte heller skulle gå så får man plocka upp hela högen och lägga den på sin hand.

När man blivit av med sina kort på hand och högen är slut så får man börja lägga de kort man har på bordet. Man börjar med dem som ligger med framsidan upp och när dem är slut tar man dem som är vända neråt. När det gäller de neråtvända korten så får man inte titta på dem innan man väljer ett utan det är bara att chansa. Går det inte att lägga så får man plocka upp högen.

Det två bästa korten man kan ha är tior och tvåor, dessa kort kan man lägga oavsett vad som ligger. Lägger man en tvåa så börjar högen om utan att man vänder bort den och lägger man en tia så vänder den bort högen och man börjar på en ny. För att vinna så måste man ”gå ut” på kort som inte är ess, två eller tio. Däremot kan man gå ut genom att lägga en tia och sedan en trea, eller en tvåa och sedan en fyra tillexempel.

Skitgubbe

Skitgubbe kallas också för Mas eller Mjölnarmatte och är ett kortspel för 2 till 4 spelare, men 3 deltagare är idealet. Spelet delas in i två faser, där spelarna samlar på sig kort i fas 1 för att sedan försöka bli av med alla sina kort så snabbt som möjligt i fas 2. Den siste spelare som har kort kvar förlorar och blir skitgubbe. Varje spelare ska ha tre kort och resterande kort placeras med baksidan uppåt som en talong. Korten värderas som vanligt och färgen är oviktig. I första fasen spelar man stickspel och varje stick består av två kort. Den första fasen går ut på att försöka få så bra kort som möjligt för att spela med i den andra fasen. Hela tiden ska spelarna ha tre kort på handen så man tar nya från talongen. Den spelare som skulle ha haft talongens sista kort tar upp detta, visar det för alla och behåller sedan detta kort. Det blir trumfkort som markerar trumffärg i fas 2. Denna spelare börjar spela ut och från och med nu gäller det att bli av med alla sina kort. Nu måste man följa färg och måste sticka med ett högre kort. Kan du inte sticka det utspelade kortet så måste du ta upp det. Sticken ska bestå av lika många kort som det är spelare. Det finns ingen segrare i spelet, bara en förlorare – en Skitgubbe.

Klädpoker

 

Klädpoker är ett pokerspel för fyra personer som går ut på att få motspelarna nakna. Man spelar vanlig poker och den som förlorar får ta av sig ett klädesplagg. Man ser till att alla spelare har lika många klädesplagg på sig från början alternativt att de kvinnliga spelarna har ett plagg mer än de manliga. Det finns några olika sätt att räkna vem som är givens förlorare. Exempelvis kan det vara spelaren med den sämsta handen, den som förlorade mest pengar, den som spelat bort alla marker och så vidare. Man kan också köra så att alla spelare utom vinnaren förlorar ett plagg. För att göra spelet extra roligt kan man låta vinnaren välja vilket klädesplagg som den förlorande spelaren ska ta av – eller låta vinnaren ta av klädesplagget från förloraren. Vissa spelar också med en möjlighet för spelarna att få köpa tillbaka kläder för ett visst antal marker.

Femhundra

Femhundra är egentligen en enklare variant av det populära kortspelet Canasta. I Femhundra använder man bara en kortlek. Spelet kan spelas med 2 till 5 spelare och man börjar med att dela ut 6 kort till varje spelare. Resterande kort (stack) placeras mitt på bordet med baksidan upp. Översta kortet läggs med framsidan upp bredvid stacken. Spelet går ut på att först nå 500 poäng genom att lägga ut kort på bordet. Spelaren kan välja mellan att dra ett kort från stacken eller ta upp hela högen med lagda kort. Tar spelaren upp högen måste han lägga ut minst tre nya kort. Lägga ut kort på bordet kan man göra om man samlat på sig tretal, fyrtal, eller en stege om minst tre kort i färg. Korten 2-9 är värda 5 poäng. Korten 10, knekt, dam och kung är värda 10 poäng. Ett ess lagt som 1 är värt fem poäng medan ett ess lagt som 14 är värt 25 poäng. Om någon spelare blir av med alla sina kort på handen, så kallat lägger stoppen, så är given slut och spelaren får en bonus på 50 poäng. Övriga spelare räknar ihop de poäng man har på bordet och drar ifrån de som man har på handen, därefter börjar man en ny giv och fortsätter till någon spelare når 500 poäng.

Svälta Räv

Svälta Räv är ett kortspel för 2 till 4 spelare. Det går ut på att svälta ut alla sina motspelare genom att vinna alla kort. Spelet börjar med att en av spelarna delar ut alla korten, ett och ett med bildsidan nedåt. Det gör inget om korten blir ojämnt fördelade mellan spelarna. Varje spelare samlar ihop sina kort i en hög på bordet framför sig. Man får inte titta på korten. Alla vänder samtidigt upp det första kortet i sin hög och lägger det med bildsidan upp. Så fortsätter man tills två av de uppvända korten har samma färg. Den som då vänt upp det högsta av dessa kort får alla kort i de högar som har kort i samma färg överst. Man får alltså bara ta dessa högar, inte de högar som har kort i någon annan färg. När en spelare får slut på kort vänder han på högen och fortsätter spelet. Spelet tar slut när en av spelarna har samtliga kort eller den spelare som har flest kort.

Black Jack

Black Jack är ett kortspel som är väldigt populärt på casinon, både vanliga och onlinecasinon. Men man kan förstås också spela det enkla och roliga spelet hemma. Spelet går ut på att nå poängsumman 21 eller komma så nära som möjligt utan att hamna över 21. Man kan spela 1 till 7 spelare mot en bank eller dealer. Man spelar aldrig mot de andra spelarna utan bara mot dealern. Spelet börjar med att dealern delar ut två kort till varje spelare och två kort till sig själv. Därefter delar han ut ett kort i taget tills spelaren själv stannar eller blir tjock, det vill säga hamnar över summan 21. Ess räknas som ett eller elva, beroende på spelarens önskemål. Kung, dam och knekt räknas som tio och resten av korten har sina vanliga valörer. Spelarna väljer alltså själva när de vill stanna eller om de vill ta ett kort till. Banken, eller dealern, har lite specialregler. Han eller hon måste stanna på alla summor över 17 och han måste ta ett kort till om han har 16 eller under. Om en spelare får två likadana kort, ett par, kan spelaren välja att dela upp dessa kort till två separata händer, det vill säga split.