Plump

Du har säkert hört talas om kortspelet Plump någon gång, ett spel som länge varit ett av de mer folkkära kortspelen i Sverige. Här gäller det att innan spelet börjar gissa hur många stick man ska ta, alltså hur mycket poäng man kommer att få i den rundan. Lyckas man så får man poäng, lyckas man inte så får man en ”plump”. Precis som med alla andra kortspel av denna typ som man spelar som sällskapsspel så finns det flera olika versioner av reglerna och hur man spelar. Det beror på var i landet man är uppvuxen, vilka man spelat med, när man lärde sig spela det med mera vidare man kommer att tycka vår version är den rätta. Oavsett vilken version man spelat så kan man nog hålla med om att Plump är ett riktigt roligt kortspel som passar utmärkt en regnig hösteftermiddag för hela familjen.

För att spela så måste man vara minst två spelare och man behöver en vanlig spelkortlek med 52 kort samt penna och papper för att kunna föra spelprotokoll. Spelprotokollet ritar man upp innan man börjar spela och då är det enklast att lodrätt till höger skriva tal från tio och ner till ett, ett tal på varje rad. Sedan gör man kolumner och skriver namnen på deltagarna överst vågrätt. På så sätt kan man enkelt hålla reda på stick, poäng och plump.

Spelet sätter igång!

Nu gäller ett par enkla saker som man måste hålla i huvudet. Först och främst måste man alltid följa färg när man lägger ut kort. Har man inte något kort på hand i den färg som gäller så är det bara att lägga ett lågt kort i någon färg man har. Innan en runda börjar så måste alltså alla spelare säga hur många stick man tror att man kommer att ta. För att ta ett stick så gäller det att spela ut det högsta kortet inom den färg som gäller för tillfället. Tar man inte det antal stick man sagt så får man en plump istället för poäng.

I den första rundan delar den som ger ut 10 kort till varje spelare. Nu ska man i tur och ordning gissa hur många stick man kommer att ta och den som sitter efter den som ger börjar. I första rundan kan man då gissa på allt mellan 10 och 0. Det enda man måste tänka på är att antalet stick aldrig får gå jämnt ut. Det innebär att om ni är tre spelare och är på första rundan och den första gissar på 6 och den andra på fyra så får inte den tredje säga noll för då blir det tio jämnt. När alla har sagt hur många stick man ska ta så skrivs det upp under namnen på raden tio i spelprotokollet. När man sedan spelat klart första rundan så kollar man vilka som tagit rätt antal gissade stick och inte. Dem som lyckats får en etta framför den siffran i protokollet och den eller dem som misslyckats får en plump på den raden. Så är det dags för nästa runda, nu spelar man med 9 kort och det går till precis likadant som den föregående rundan. På detta sätt fortsätter man tills ni är nere på raden där det står en etta och ni ska spela med ett kort var. När korten delats ut får ingen av er titta på kortet utan ni räknar gemensamt till tre och sätter sedan upp kortet i pannan. Sedan, genom att titta på de andras kort gissar man i tur och ordning på om man kommer att ta ett stick eller inte. När ni är klara med denna sista runda så räknar man ihop poängen i protokollet och den spelare som har högst poäng är också den som vinner.