Skitgubbe

Vändtia

Detta kortspel kallas även för Spansk skitgubbe och ibland även för enbart Skitgubbe, det senare är egentligen felaktigt. Vändtia är ett kortspel där man kan vara mellan 2 och 8 deltagare och det enda man behöver är en vanlig kortlek.

Spelet börjar med att alla spelare får tre kort var som delas ut med framsidan neråt på bordet, ovanpå dessa lägger man sedan tre kort till med framsidan uppåt. Sedan får varje spelare tre kort var på hand att spela med. Innan man sätter igång på riktigt får nu varje spelare chansen att byta kort mellan handen och dem som ligger med framsida uppåt på bordet. Man kan även lägga ner kort på sina högar om dem har samma valör. Det bästa är att spara på ess, tvåor och tior, om man lägger ner på motståndares högar så rekommenderar vi inte att det handlar om några klädda kort. För att vinna i Vändtia så gäller det att vara den som först blir av med alla sina kort inklusive dem på bordet.

Så sätter första rundan igång, det börjar med att den spelare som har en tre lägger den på bordet med framsidan upp. Man ska alltid ha tre kort på hand så länge som det är möjligt och därför tar man alltid upp kort när man lagt så att man har det. Sedan är det nästa spelares tur och man spelar medsols, det gäller för nästa att lägga ett lika högt kort eller högre. Om man har flera av samma valör kan man lägga dem samtidigt. Det går att vända bort högen om man har fyra av samma valör eller en tia. Då lägger man bort den högen och börjar om på en ny hög. En tia kan man lägga på vilken valör som helst och leken vänds bort, därav namnet Vändtia. Skulle det vara så att man inte har ett kort som är högre eller lika som det föregående spelaren lagt så får man ta ett ”chanskort” från leken. Om det inte heller skulle gå så får man plocka upp hela högen och lägga den på sin hand.

När man blivit av med sina kort på hand och högen är slut så får man börja lägga de kort man har på bordet. Man börjar med dem som ligger med framsidan upp och när dem är slut tar man dem som är vända neråt. När det gäller de neråtvända korten så får man inte titta på dem innan man väljer ett utan det är bara att chansa. Går det inte att lägga så får man plocka upp högen.

Det två bästa korten man kan ha är tior och tvåor, dessa kort kan man lägga oavsett vad som ligger. Lägger man en tvåa så börjar högen om utan att man vänder bort den och lägger man en tia så vänder den bort högen och man börjar på en ny. För att vinna så måste man ”gå ut” på kort som inte är ess, två eller tio. Däremot kan man gå ut genom att lägga en tia och sedan en trea, eller en tvåa och sedan en fyra tillexempel.

Skitgubbe

Skitgubbe kallas också för Mas eller Mjölnarmatte och är ett kortspel för 2 till 4 spelare, men 3 deltagare är idealet. Spelet delas in i två faser, där spelarna samlar på sig kort i fas 1 för att sedan försöka bli av med alla sina kort så snabbt som möjligt i fas 2. Den siste spelare som har kort kvar förlorar och blir skitgubbe. Varje spelare ska ha tre kort och resterande kort placeras med baksidan uppåt som en talong. Korten värderas som vanligt och färgen är oviktig. I första fasen spelar man stickspel och varje stick består av två kort. Den första fasen går ut på att försöka få så bra kort som möjligt för att spela med i den andra fasen. Hela tiden ska spelarna ha tre kort på handen så man tar nya från talongen. Den spelare som skulle ha haft talongens sista kort tar upp detta, visar det för alla och behåller sedan detta kort. Det blir trumfkort som markerar trumffärg i fas 2. Denna spelare börjar spela ut och från och med nu gäller det att bli av med alla sina kort. Nu måste man följa färg och måste sticka med ett högre kort. Kan du inte sticka det utspelade kortet så måste du ta upp det. Sticken ska bestå av lika många kort som det är spelare. Det finns ingen segrare i spelet, bara en förlorare – en Skitgubbe.