Vändtia

Detta kortspel kallas även för Spansk skitgubbe och ibland även för enbart Skitgubbe, det senare är egentligen felaktigt. Vändtia är ett kortspel där man kan vara mellan 2 och 8 deltagare och det enda man behöver är en vanlig kortlek.

Spelet börjar med att alla spelare får tre kort var som delas ut med framsidan neråt på bordet, ovanpå dessa lägger man sedan tre kort till med framsidan uppåt. Sedan får varje spelare tre kort var på hand att spela med. Innan man sätter igång på riktigt får nu varje spelare chansen att byta kort mellan handen och dem som ligger med framsida uppåt på bordet. Man kan även lägga ner kort på sina högar om dem har samma valör. Det bästa är att spara på ess, tvåor och tior, om man lägger ner på motståndares högar så rekommenderar vi inte att det handlar om några klädda kort. För att vinna i Vändtia så gäller det att vara den som först blir av med alla sina kort inklusive dem på bordet.

Så sätter första rundan igång, det börjar med att den spelare som har en tre lägger den på bordet med framsidan upp. Man ska alltid ha tre kort på hand så länge som det är möjligt och därför tar man alltid upp kort när man lagt så att man har det. Sedan är det nästa spelares tur och man spelar medsols, det gäller för nästa att lägga ett lika högt kort eller högre. Om man har flera av samma valör kan man lägga dem samtidigt. Det går att vända bort högen om man har fyra av samma valör eller en tia. Då lägger man bort den högen och börjar om på en ny hög. En tia kan man lägga på vilken valör som helst och leken vänds bort, därav namnet Vändtia. Skulle det vara så att man inte har ett kort som är högre eller lika som det föregående spelaren lagt så får man ta ett ”chanskort” från leken. Om det inte heller skulle gå så får man plocka upp hela högen och lägga den på sin hand.

När man blivit av med sina kort på hand och högen är slut så får man börja lägga de kort man har på bordet. Man börjar med dem som ligger med framsidan upp och när dem är slut tar man dem som är vända neråt. När det gäller de neråtvända korten så får man inte titta på dem innan man väljer ett utan det är bara att chansa. Går det inte att lägga så får man plocka upp högen.

Det två bästa korten man kan ha är tior och tvåor, dessa kort kan man lägga oavsett vad som ligger. Lägger man en tvåa så börjar högen om utan att man vänder bort den och lägger man en tia så vänder den bort högen och man börjar på en ny. För att vinna så måste man ”gå ut” på kort som inte är ess, två eller tio. Däremot kan man gå ut genom att lägga en tia och sedan en trea, eller en tvåa och sedan en fyra tillexempel.